Licht en donker

21-12-2021

Ultimately, we have just one moral duty: to reclaim large areas of peace in ourselves, more and more peace, and to reflect it toward others. And the more peace there is in us, the more peace there will also be in our troubled world. - Etty Hillesum

We passeren het donkerste punt van het jaar. Vanaf nu rijpt voor ons zicht het licht. Elke dag zal een beetje langer zijn, elke nacht een beetje korter. Mens en dier zullen meer en meer de drang voelen om naar buiten te komen, de knoppen aan bomen en struiken zullen binnenkort openbarsten, dapper zullen kiemen tegen de donkere aarde duwen en hun kopjes laten zien.


De herfst was een afdalen naar de kelder van mijn wezen op zoek naar verborgen schatten en verloren gegane glorie. Het was een periode van deleten en hernieuwen, van een rugzak leegmaken en met verwondering diamanten vinden die al lang verscholen zaten tussen onbruikbare rommel.


Het zijn vreemde tijden. Het gevaar is niet denkbeeldig dat we ons 2021 blijvend zullen herinneren als een jaar waar alles draaide enkel en alleen rond een virus. Daar worden we niet echt happy van, toch? Het is zeker niet de enige realiteit. En dus vroeg ik me af welke lichtpuntjes er geweest zijn. Wat heeft mijn ziel verblijd en mijn hart opgevrolijkt? Gelukkig bleek er genoeg om dankbaar te zijn.


Het jaar begon heel bijzonder. Uitgerekend op mijn verjaardag werd onze familie een kindje rijker. Nieuw leven brengt vreugde en ontroering. Een nieuwe vibe verandert het geheel en draagt in zich een boodschap van hoop. Broertjes en zusje hadden enorm uitgekeken naar de geboorte en het is zo fijn om te zien hoe zorgzaam ze met de baby omgaan.

In de zomer jeukte het om op reis te gaan. Op uitnodiging van de zonen ging het richting Normandië en Bretagne, prachtige streken. Het was volop genieten van de zee en van spelende kleinkinderen op lege stranden. Op de terugweg voerde een wegwijzer me naar een abdij net buiten het dorp. Ik parkeerde de auto naast een kleine stuwdam en sliep met het geluid van vallend water op de achtergrond. Eventjes als nomade leven, picknicken in de vrije natuur, slapen in de auto, de tijd nemen om te stoppen als iets mijn aandacht trekt, heerlijk is dat.

Elk jaar in november vinden in Tourinnes-la-Grosse de 'Fêtes de la Saint-Martin' plaats. Dan stellen kunstenaars en creatievelingen hun werken thuis tentoon. Je kan een toer maken door heel het dorp en overal waar een plakkaat staat met een nummer een kijkje gaan nemen. Eén kunstenaarsduo springt er voor mij uit en hun tentoonstellingsruimte bezoek ik elk jaar. Kanwa, geboren op Java, maakt rituele, houten sculpturen en schildert, en Bernadette maakt maskers, ze combineert vilten en breien. Beider kunstwerken brengen me als vanzelf in een meditatieve stemming. Dit jaar waren het vooral de maskers die me grepen. Het was alsof uit elk masker een paar ogen los door elke zelfbescherming heen gingen en hier en daar begonnen te schudden, zoals je aan een appelboom zou schudden om rijpe vruchten te helpen loskomen voor ze rot op de grond vallen. De 1ste keer was ik een beetje overdonderd, 14 dagen later ging ik terug en nam ruim de tijd om alles te laten doordringen.

Zaterdag 13 november organiseerde 'Tegenwind' een gebeuren in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. We werden uitgenodigd om de 7de aflevering van de documentairereeks, een rondetafelgesprek over de toekomst van onze samenleving, op groot scherm te bekijken. Met drie hadden we daar naar uit gekeken. Samen met mijn dochter en mijn jongste zus waren we present. Het werd een deugddoende avond.

Ik weet het, met de huidige technische mogelijkheden kan je met één klik contact hebben met mensen van over de hele wereld, maar dat kan nooit echt contact vervangen. We zijn sociale wezens en het is een heel natuurlijke behoefte om je verbonden te weten met anderen én die verbondenheid in levende lijve te willen vieren. En dat is wat er die avond gebeurde. Het leek wel of alle aanwezigen geraakt werden door dezelfde passages, we veerden samen recht, klapten enthousiast in de handen en werden stil toen de protagonisten op het podium gevraagd werden en er eentje ontbrak....

's Avonds in bed kon ik aan mijn lichaam voelen hoe goed het gedaan had, hoe vervuld ik was, volgelopen, gevoed, alsof een gemis was goedgemaakt.

Dansen is mijn ding, een huwelijk tussen muziek en beweging kan prachtige schouwspelen voortbrengen. Veel wordt er hier niet gedanst, maar elk jaar van september tot december zendt BBC One 'Strictly come dancing' uit. Dan kan ik effe wegdromen ... Koppels van telkens een professionele danser en een bekend iemand, dansen elke zaterdag de ziel uit hun lijf om zo lang mogelijk in de running te blijven en misschien de finale te halen en de felbegeerde trofee te winnen.

Series 19 was in meerdere opzichten memorabel. 15 koppels starten in september de competitie. Niet alleen bestond voor het eerst één van de koppels uit 2 mannen, er deed ook een dove vrouw mee!

Om een lang verhaal kort te maken, uitgerekend die 2 koppels stonden in de finale en bezorgden de kijkers een onvergetelijke, ontroerende avond. Voor wie ook van dans houdt en toe is aan een beetje ontspanning, alle dansen zijn terug te vinden op YouTube.

Als een dove vrouw het aandurft om aan een veelbekeken danswedstrijd deel te nemen, als ze bovendien perfect op de maat blijkt te kunnen dansen, dan is er veel mogelijk. Rose is gegaan voor wat ze waard is en ze heeft een zeer goede leraar gehad. Giovanni heeft zijn manier van aanleren afgestemd op de wereld van Rose, een wereld die hem totaal onbekend was. Of hoe 2 mensen die elkaar voordien niet kenden, door enkele maanden intensief samen te werken hun einder verbreedden en beiden groeiden als mens.

Rose en Giovanni werden uiteindelijk door het publiek uitgeroepen tot winnaars. Diep vanbinnen schuilt er een romantische, dansende ziel in me, maar wat ik zeker ook meeneem zijn de positieve, constructieve boodschappen die op een heel aangename en feestelijke manier werden meegegeven. En blijkbaar hebben mensen daar nood aan.

En om in de danssfeer te blijven, fijn om een lachende Greta Thunberg op het toneel te zien verschijnen, zingend, dansend en zich amuserend. Niet alles moet perfect zijn, soms is gewoon een beetje lol hebben genoeg.

Het is maar een greep uit de heilbrengende momenten van het voorbije jaar. Als het lichte en luchtige ons niet op een dienblad wordt gepresenteerd, en de focus om ons heen eerder ligt op sombere, negatieve scenario's, is het raadzaam om zelf voor een gezond evenwicht te zorgen. Ik voel me getriggerd om in te gaan op de veranderingen die zich voordoen, niet lijdzaam en volgzaam, maar als een onafhankelijk denkend en voelend wezen.


Een lichtpuntje heeft de kracht om ons op te tillen uit de duisternis naar het Licht.
Ik wens iedereen heel, heel veel lichtpuntjes toe.

Voor iedereen een zalige Zonnewende en een fijn Kerstfeest!

© Ingrid